Plecat din blockstart cu un bagaj consistent de promisiuni electorale, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a reușit, cu “ajutorul” consilierilor personali și al sfătuitorilor pe linie de partid, să spulbere speranțele celor care visau la restructurarea personalului instituției.
După peste un deceniu de stagnare și lâncezeală, vestea demarării unui audit intern a trezit adormiții din birourile instituției și a entuziasmat muritorii de rând.
Din păcate, auditul a murit înainte de a se naște, iar felul în care primarul a anunțat rezilierea contractului naște multe întrebări, mai ales ca vechiul job al acestuia a fost cel de director al Registrului Comerțului.
Adică Nelu Turc este conștient de probabilitatea destul de mare ca Primăria Bistrița să fie nevoită, în instanță, să plătească acei bani către societatea comercială căreia i s-a încredințat contractul, deoarece aspectul de probitate morală al administratorului firmei prestatoare, investigat penal într-o altă cauză, fără sentință definitivă (investigație care nu are nicio legătură cu activitatea firmei), nu a fost un criteriu luat în calcul la momentul semnării contractului. Deci și fără audit, și cu banii luați!
Ergo, capitalul de imagine și entuziasm vis-a-vis de reformele lui Turc s-a evaporat.
La câteva zile după episodul denunțării contractului de audit, în cadrul unei emisiuni online, vicele Stan admite, după câteva secunde de ezitare, și după o instinctivă dezmințire, faptul că nu a avut susținerea formațiunii politice din care face parte pentru ocuparea funcției de viceprimar, fiind propus, în detrimentul altui consilier local, de către domnul primar Turc.
Mai mult decât atât, deși au trecut multe săptămâni de la instalare, domnul Stan bâjbâie când e vorba despre structura organigramei direcțiilor din subordine. Imaginea de corigent la locul de muncă o poate schimba prin intermediul viitoarelor realizari, dar ce facem cu minciuna?
Viceprimarul municipiului Bistrița ne citește, în direct, suma „în mână” de pe fluturașul de salariu, reprezentând aproximativ 120 de milioane de lei vechi primite lunar ca salariu de viceprimar și ne spune că OBȚINEA VENITURI MAI MARI ÎN PRIVAT, de unde a venit, via partid, la primărie.
Și, pentru că internetul e generos cu informațiile publice, aflam de cum că veniturile private declarate, realizate anterior, sunt la nivel de 400 de milioane de lei vechi anual.
Adică se ridică undeva la 3300 de lei lunar.
Putem trage concluzia fie că minciuna este pe buzele tânărului politician încă din startul îndatoririlor sale publice, fie că veniturile anterioare, din faimoasa structură de tip MLM de vânzări cosmetice, s-au volatilizat pe traseul piramidei și nu prea s-au fiscalizat.
În aceste condiții, rămâne ca Sorin Hangan, viceprimarul care are în subordine cele mai importante direcții și servicii municipale, să ducă greul și să repare deficitul de imagine cauzat de către cei doi povestitori.
Oricum, luna de miere a actualei administrații municipale s-a încheiat!