0.8 C
Năsăud
luni, 28 noiembrie 2022

Transilvania, inclusă de National Geografic pe lista destinațiilor de vacanță ale anului 2021

Trebuie citit

Revista National Geografic face, într-o ediție a sa din luna noiembrie a anului trecut, o listă a celor mai uimitoare 25 de destinații de vacanță ale anului 2021, semnalează Știrile Transilvaniei. Sunt 25 de locuri care să ”inspire la viitoare locuri de vacanță și să ne reamintească de ce ne place să călătorim”.

Lista celor 25 de destinații de vacanță uimitoare este numită de către cei de la National Geografic “Best of the World 2021” și adună laolaltă locuri care vorbesc despre succesul în conservare, realizari în prezervare, rezistență culturală și povesti ale unor comunități care înving obstacole intimidante pentru a prospera în ciuda pandemiei.

Destinațiile sunt împărțite în cinci categorii: sustenabilitate, familie, natura, aventura si cultura.

Printre cele 25 de destinații se află Parcul national Los Glaciares din Argentina, Isle Royale (Michigan, SUA), Yellowknife (Canada), Alava (Tara Bascilor, Spania), Alonissos (Grecia), Copenhaga (Danemarca), Noua Caledonie (Franta), Freiburg (Germania), Gabon (Africa Centrala) si Denver (Colorado, SUA).

Transilvania este inclusă în categoria ”FAMILIE”, editorii de la National Geographic prezentând-o drept locul unde poate fi descoperit „realul într-un tărâm celebru pentru fantezie”.

Alături de Transilvania, în aceeași categorie sunt incluse: England Coastal Path (sud-vestul Angliei), Space Coast (Florida, SUA), Hortobagy (Ungaria) si regiunea indigena din British Columbia (Canada).

„Unul dintre efectele secundare ale lui Dracula – roman al autorului irlandez Bram Stoker – a fost că a transformat Transilvania, o regiune reală a României, într-un tărâm mitic, <un loc blestemat din acest pământ blestemat, unde diavolul și copiii lui încă merg cu picioare pământești>, așa cum a spus scriitorul. Având în vedere că Stoker nu a văzut vreodată locul cu ochii lui, a compilat meșteșugit informația, pentru romanul lui din anul 1897, din cărți scrise de călători britanici”.

În descrierea imaginarului Castel al lui Dracula, Bram Stoker pleacă de la o prezentare a Castelului Bran, disponibilă în Anglia sfârşitului de secol XIX.

National Geographic punctează câteva lucruri corecte din celebrul roman despre contele Dracula și anume frigăruile din carne de vită, mămăliga, vinul dulce de Mediaș, portul popular și amestecul cultural maghiari – saxoni – secui – vlahi.

„Ce a ratat Stoker e că Transilvania ar trebui cunoscută pentru aerul pastoral vechi european”. Clujul și Brașovul reprezintă baze pentru explorarea Transilvaniei rurale cu pajiști înflorite, castele ca din cărțile cu povești și sate cu străzi pietruite.

Pentru familii, un sejur la o fermă ar putea reprezenta o șansă de deconectare, de a petrece timpul făcând plimbări în căruță, drumeții în Munții Carpați și ajutând la munci din gospodărie.

Farmecul bucolic al Transilvaniei l-a atras și pe prințul Charles, a cărui fundație finanțează proiecte de protejare a arhitecturii locale.

„Este atemporalitatea ei care este atât de remarcabilă”, spune viitorul rege în documentarul de călătorie Wild Carpathia, „aproape ieșită din unele dintre acele povești pe care le citea cineva când era copil”.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole