Înaintea desfășurării scrutinului prezidențial, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, transmite că alegerile de duminică reprezintă „o miză uriașă pentru viitorul țării și al cetățenilor ei” și menționează că cele mai multe așteptări le are de la politicienii de la Chișinău, consemnează publicația Cotidianul.md.
Eurodeputatul subliniază că „nu se alege între două rele, ci între a continua ezitant și evaziv către reformele atât de necesare sau a decide că drumul țării este unul european, fără niciun fel de șovăială”.
„Cetățenii Republicii Moldova sunt cei care decid și politicienii de la Chișinău sunt cei care trebuie să asculte vocea propriului popor. Cetățenii trebuie să își exprime dreptul la vot și să o facă în condiții de deplină siguranță. Sunt convins că cetățenii Republicii Moldova înțeleg mizele propriului vot și de aceea sper ca ei să îl poată exercita într-un număr cât mai mare, fără niciun fel de impediment organizatoric. Și încrederea mea în decizia lor vine tocmai pentru că am cunoscut mulți dintre ei, oameni liberi și muncitori, care performează în întreaga Europă. (…) E timpul ca libertatea de a călători și munci în întreaga Europă să se transforme în libertatea de a construi o țară mai bună. Una în care să te bucuri să îți construiești o familie, una care să te primească cu brațele deschise și care să te ajute să îți împlinești crezurile și idealurile. Nimic nu va face din Republica Moldova o țară așa cum o visați fără energia și determinarea cetățenilor săi”, a transmis acesta.
Potrivit lui Tudorache, câștigarea unor alegeri nu înseamnă altceva decât să îți servești țara din poziția pe care ai câștigat-o.
„În ceea ce îi privește pe politicienii de la Chișinău, de la ei am cele mai mari așteptări. La fel cum am aceleași așteptări de la politicienii români sau cei europeni. (…) Traversăm vremuri dificile și politicienii trebuie să devină modele de urmat pentru întreaga societate. Istoria noastră, a tuturor, are în ea exemple demne de urmat, după cum are și exemple negative. Ea este un bun dicționar politic pentru noi, cei de astăzi. Nimeni nu are scuza că nu știe cum ar trebui să arate Republica Moldova în anii care urmează. Un traseu european clar și bine definit, de la care nu se va abate sub nicio influență, indiferent care va fi ea. O țară care să poată oferi oportunități economice din relația cu Uniunea Europeană, a cărei influență economică este vizibilă și care a reușit cu succes și extrem de rapid să înlăture embargoul rusesc. O patrie bună pentru toți fiii ei, în care să se regăsească toți cetățenii, indiferent de naționalitatea lor. Și nimic nu unește mai bine o țară decât școlile, spitalele, autostrăzile și infrastructura economică. Când ele lipsesc, avem parte de crize peste crize și de tulburări politice. Ei bine, politicienii Republicii Moldova au ocazia la finalul acestor alegeri să construiască o țară europeană, după cum pot continua să cultive crizele pentru beneficiul propriu. Sper ca lecțiile trecutului să aducă Republica Moldova pe singurul drum pe care trebuie să îl urmeze: drumul european”, a scris Dragoș Tudorache.
La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie candidează opt persoane: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (Partidul „Șor”) și Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA).
Cotidianul.md este o publicație independentă din Republica Moldova, editată de A. O. PEOPLE FOR FREE MEDIA cu sprijinul NED
