Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, joi seară, într-o intervenţie la B1 TV, că nu intenţionează să închidă din nou toate sectoarele economice, aşa cum se tem românii, ci caută soluţii ca economia să funcţioneze, consemnează Epoch Times România. Cîțu a mai precizat că lockdown-ul prin care a trecut România s-a datorat faptului că rezervele României au fost lăsate goale de către PSD şi şi-a exprimat speranţa că instituţiile statului îi vor cerceta pe cei responsabili.
„Am învăţat foarte mult din perioada martie-aprilie, carantina din primăvară şi vă spun că nici atunci nu am fi mers în acea direcţie şi România este ţara care n-a închis toată economia, tot ceea ceea a însemnat sector construcţii ş.a.md., n-a fost închis. Nu ne duceam spre acel lockdown, dacă am fi găsit rezervele României, dacă era ceva acolo, dar aceşti oameni au lăsat rezervele şi încă aştept instituţiile statului să-i ia pe cei responsabili că mi se pare că acolo este chiar o crimă împotrivă românilor. Aştept să investigheze pentru că am găsit rezervele pe zero pentru măşti, dezinfectat, nu era nimic acolo. Eu cred că trebuie să mergem în perioada următoare cu economia deschisă, dar cu reguli clare”, a declarat Cîţu la B1 TV.
Ministrul a mai ţinut să sublinieze că obiectivul este ca economia să rămână deschisă, căci închiderea ei este reţeta clară spre faliment.
„Sunt foarte mulţi antreprenori care asta ne cer: cum să-şi ţină deschisă compania, cum să vină oamenii la muncă şi poată să funcţioneze în condiţiile care sunt acum, poate cu mai puţini oameni, dar să nu închidă de tot. Ăsta este obiectivul: să rămânem cu economia deschisă, poate la capacitate mai mică, dar să nu închidem economia. Asta a fost discuţia şi cu HORECA, până la urmă am ajuns să rămână deschise 30%, 40%. Împreună putem să găsim soluţiile, dar soluţia nu este închiderea economiei, pentru că avem nevoie să funcţioneze, avem nevoie de venituri la buget, ca acei bani să se ducă înapoi în economie. Obiectivul nostru este de a nu închide economia, nu vrem să închidem economia pentru că asta este reţeta clară spre faliment. Costul acelor două luni de zile (martie, aprilie, n.r.) a fost de aproape două puncte procentuale din PIB, din creşterea economică, enorm în acea perioadă”, a afirmat ministrul liberal.