21.9 C
Năsăud
marți, 16 iulie 2024

Un maghiar originar din România, Zsolt András Varga, a fost ales, luni, de către Parlamentul Ungariei, în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei

Trebuie citit

Zsolt András Varga a fost ales prin vot secret, cu 135 de
voturi pentru şi 26 împotrivă. Acesta urmează să ocupe funcţia începând cu data de 2 ianuarie 2021.

Potrivit Constituţiei Ungariei, preşedintele Curţii Supreme
este ales la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani; pentru alegerea sa a fost nevoie de două treimi dintre voturile parlamentarilor.

Preşedintele Ungariei, János Áder, l-a propus pe Zsolt András Varga în data de 5 octombrie în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

András Zsolt Varga s-a născut la Târgu Mureş. Este licenţiat în Drept, a absolvit în 1995 Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta, unde şi-a dat şi doctoratul, apoi a susţinut teza de abilitate la Universitatea Catolică “Pázmány Péter” din Budapesta. Începând din 2012 este şi profesor universitar.

A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, apoi a
ajuns la instituţia comisarului pentru drepturile fundamentale (care îi corespunde celei al Avocatul Poporului din România), unde a devenit şeful instituţiei. A ocupat de două ori funcţia de procuror general adjunct, apoi a devenit membru al Comisiei de la Veneţia. Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria. Între 2017 şi 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, iar mai târziu a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole