21.9 C
Năsăud
marți, 16 iulie 2024

UDMR oferă două locuri eligibile alianţei formate din PCM şi PPMT

Trebuie citit

La alegerile parlamentare de anul acesta, UDMR oferă opoziţiei sale două locuri eligibile pe lista sa, a anunţat preşedintele uniunii, Hunor Kelemen, vineri, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii (CPU), în cadrul căreia a fost finalizată lista candidaţilor.

Deşi la alegerile locale din luna septembrie rezultatele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) – formată din Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM) – au fost mai slabe decât cele obţinute în anul 2016 de PCM, au considerat că, în ciuda obţinerii a 92% dintre voturile maghiarilor, trebuie să fie generoşi, motiv pentru care au oferit opoziţiei două locuri eligibile, la fel ca acum patru ani, a spus politicianul. Au făcut asta deoarece obiectivul este ca maghiarii să aibă o reprezentare parlamentară puternică, a spus preşedintele UDMR.

Hunor Kelemen a anunţat că József Kulcsár-Terza, care deţine şi în prezent un mandat de deputat, va ocupa locul al 3-lea în judeţul Mureş pe lista pentru Camera Deputaţilor, iar Zoltán Zakariás, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Locali al PPMT, ocupă locul 5 pe lista din Harghita. Lui Zakariás Benedek, reprezentant al etnosporei, i s-a asigurat un loc pe lista din Covasna, iar lui Csongor Oltean, candidatul Consfătuirii Tinerilor Maghiari din Transilvania (Miért), i s-a oferit locul 3 pe lista din Bihor, un loc pe care UDMR-ul ba l-a câştigat, ba l-a pierdut.

Întrebat de presă, Hunor Kelemen a mai specificat că a purtat negocieri şi cu Árpád Gálfi, primarul reales al Odorheiului Secuiesc, care a câştigat un nou mandat în culorile Partidului Oamenilor Liberi (POL), dar nu se pot alia cu POL, iar cu persoana fizică Árpád Gálfi nu pot încheia un acord. Cu toate acestea, a promis că vor ajuta oraşul Odorheiu Secuiesc şi oamenii din regiune, atunci când acest lucru va fi necesar.

Întrebat de MTI dacă UDMR sau AMT a fost cea care a desemnat candidaţii opoziţiei, Hunor Kelemen a spus că în pauza şedinţei CPU s-au consultat telefonic prin telefon cu János Mezei, copreşedintele AMT, care a făcut propuneri. A menţionat, totodată, că se pregătesc să semneze un acord de cooperare cu acesta, săptămâna viitoare.

“Noi am primit vestea că János Mezei va fi preşedintele AMT după fuziune. Dacă aşa va fi, în calitate de copreşedinte, va putea cu siguranţă semna un acord, dacă va fi mandatat să facă asta”, a spus preşedintele UDMR.

Întrebat de un jurnalist, Hunor Kelemen a făcut nişte
clarificări, spunând că ieri, când s-au ridicat de la masa
negocierilor cu reprezentanţii AMT, alianţa din opoziţie ceruse două locuri şi a specificat că în măsura în care nu le vor obţine, nu va exista un acord. Preşedintele UDMR a adăugat că s-au înţeles de multă vreme asupra principiilor acordului, mai trebuie finalizat doar conţinutul textului.

Politicianul a relatat, de asemenea, că UDMR va avea candidaţi în toate judeţele ţării, dar şi în străinătate. În judeţele din afara Transilvaniei, în care nu au organizaţie locală, nominalizări vor face organizaţia de tineret şi organizaţia de femei ale Uniunii. La aceste alegeri, UDMR va avea 566 de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Întrebat de presă, preşedintele UDMR a specificat că îşi
menţine opinia potrivit căreia alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la data de 6 decembrie, din moment ce Constituţia prevede că pot fi amânate cu doar trei luni, şi nu se ştie, dacă până atunci situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi.

(Foto: Facebook/ Kelemen Hunor)

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole