Președintele Parlamentului de la Budapesta, László Kövér, a declarat recent la Odorheiu Secuiesc, în cadrul ceremoniei prin care a fost inaugurată clădirea renovată a Centrului Universitar, că este în interesul Ungariei ca România să fie unul dintre câştigătorii dezvoltării politice şi economice a Europei Centrale.
Politicianul maghiar a declarat că Ţinutului Secuiesc i se cuvine o compensaţie istorică atât din partea Budapestei, cât şi din partea Bucureştiului. În opinia lui László Kövér, secuii pot aştepta din partea ambelor capitale să li se spună un cuvânt bun, întrucât din punct de vedere moral, România şi Ungaria sunt datoare Ţinutului Secuiesc şi secuilor. Ţinutul Secuiesc şi poporul său a oferit amândurora mai mult decât a primit: timp de 1000 de ani Ungariei, apoi timp de 100 de ani României.
Potrivit preşedintelui Parlamentului Ungariei, pentru România aceasta este o datorie de stat, iar pentru Ungaria o responsabilitate naţională, în plus, este şi un interes regional comun. Este în interesul Ungariei ca şi România să îşi aducă aportul la forţa Europei Centrale, iar România are interesul de a nu fi un perdant, ci unul dintre câştigătorii dezvoltării politice şi economice a Europei Centrale.
“În ambele cazuri, calea trece prin Ţinutul Secuiesc şi Transilvania”, a declarat László Kövér.
László Kövér a atribuit greşelilor din trecut ale Budapestei şi Bucureştiului faptul că – din cauza lipsei unei infrastructuri corespunzătoare şi din cauza lipsei continue de resurse – Ţinutul Secuiesc a fost una dintre cele mai neglijate regiuni ale Ungariei, iar acum, a României.
Preşedintele Parlamentului Ungariei a cerut scuze secuilor pentru faptul că, după compromisul austro-ungar de la 1867, în spiritul politicii economice liberale, Parlamentul a
eliminat, prin legile de reglementare a imobilelor, forma de proprietate comunitară secuiască de până atunci, care a reprezentat cea mai puternică legătură economică între secui şi locul lor natal.
László Kövér a reamintit că Primăria Odorheiu Secuiesc a luat-o înaintea statului maghiar atunci când, în 1998, cu trei ani înainte de înfiinţarea Universităţii Sapientia, a primit în oraş o secţie a unei universităţi din Ungaria, menţinând şi dezvoltând, timp de 21 ani, învăţământul superior în Odorheiu Secuiesc. Potrivit oficialului ungar, a sosit vremea ca şi Universitatea Sapientia, susţinută de statul maghiar, să lanseze în Odorheiu Secuiesc un
program de licenţă sau chiar mai multe.
În prezent, la Centrul Universitar din Odorheiu Secuiesc, studenţii din Secuime pot urma cursurile programului de licenţă în industrie uşoară de la Universitatea din Óbuda, ale programului de licenţă în comerţ şi marketing din cadrul Universităţii Etudus, specializarea de dezvoltare rurală şi inginerie agricolă a Universităţii Pannon, respectiv programul de studiu turism şi alimentaţie publică al Universităţii de Economie de la Budapesta.
În timpul renovării centrului – care a fost finanţat de Fondul Bethlen Gábor, precum şi din alte surse – au fost schimbate uşile şi ferestrele clădirii cu trei etaje, respectiv instalaţiile de apă, au fost vopsiţi pereţii interiori şi exteriori şi au fost modernizate echipamentele.