7.8 C
Năsăud
joi, 25 aprilie 2024

Coproducţia româno-ungară regizată de Cecília Felméri din Cluj-Napoca, premiată în Spania şi Polonia

Trebuie citit

Festivalul Internaţional de Film Fantastic de la Sitges, din Spania, şi Festivalul Internaţional de Film din Varşovia, organizate la sfârşitul săptămânii trecute, s-au încheiat cu succese pentru Ungaria.

Márk Bodzsár a câştigat, la prestigiosul festival spaniol, Premiul pentru cel mai bun scenariu cu filmul Tovarăşul Drakulics (Drakulics elvtárs), iar în Polonia, la festivalul filmelor de categoria A, Cecília Felméri a primit menţiune specială pentru corproducţia româno-ungară „Spirala” (Spirál) şi Lili Horvát a primit Premiul FIPRESCI pentru filmul intitulat „Pregătirea de a fi împreună pentru o perioadă de timp necunoscută” (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Film din Ungaria (NFI) remis agenţiei ungare de presă MTI.

În juriul prestigiosului Festival de Film de la Sitges, aflat la cea de-a 53-a ediţie, s-a aflat şi Mary Jo Markey, editorul episodului VII din Războiul stelelor: Trezirea Forţei şi al serialului Lost: Naufragiaţii. Comedia retro de mare succes cu spioni şi vampiri, regizată de Márk Bodzsár în colaborare cu dramaturgii Juli Jakab şi István Tasnádi, a fost deja proiectată la numeroase festivaluri de prestigiu din întreaga lume, iar în 2019 a fost unul dintre cele mai vizionate filme maghiare în cinematografele din Ungaria, se arată în comunicatul de luni a NFI.

Primul film al regizoarei din Cluj-Napoca, Cecília Felméri,
“Spirál”, a avut premiera mondială în capitala polonă la festivalul internaţional de filme de categoria A. În segmentul de competiţie dedicat primului şi celui de-al doilea film realizat, drama psihologică cu elemente de suspans, realizată în coproducţie româno-ungară, a primit menţiune specială. Cu Alexandra Borbély, Bogdan Dumitrache şi Magdolna Diána Kiss în rolurile principale, filmul va rula în cinematografele din Ungaria începând cu data de
19 noiembrie.

Drama romantică “Pregătirea de a fi împreună pentru o perioadă de timp necunoscută”, regizată de Lili Horvát, a fost premiată la Varşovia de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, FIPRESCI. Cu Natasa Stork şi Viktor Bodó în rolurile principale, drama a fost deja vizionată în cinematografele din Ungaria de peste 10 000 de spectatori. Turneul filmului continuă la festivalurile europene de top, dar, în paralel, şi la festivaluri din Asia şi
America.

Toate cele trei filme premiate au fost realizate cu sprijinul
Institutului Naţional de Film din Ungaria.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole