27.6 C
Năsăud
duminică, 24 septembrie 2023

Păstrarea identității etnice și folosirea limbii materne, elemente strategice pentru românii din Ungaria

Trebuie citit

Adunarea Generală a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria a adoptat în ședința din data de 30 septembrie „Planul strategic de dezvoltare” al autoguvernării, plan care acoperă întreaga perioadă de administrație, până în anul 2024. Principalul obiectiv este păstrarea identității etnice și folosirea limbii materne, toate celelalte obiective având la baza lor beneficiile acestora.

Planul cuprinde obiective tematice în ceea ce privește păstrarea și folosirea limbii materne, păstrarea culturii și a tradițiilor, colaborarea cu tinerii, instituțiile de învățământ, inclusiv cu cele la nivel superior, bisericile, sfera civilă, autoguvernările locale și regionale, mass-media. De altfel, cele stipulate în acest plan se axează pe principalele elemente ale vieții și viitorului comunității românești din Ungaria.

Marea majoritate a membrilor Adunării Generale au subliniat importanța realizării unui astfel de plan accentuând faptul că, acest material într-adevăr se axează pe principalele obiective care trebuie atinse.

Principalul obiectiv este păstrarea identității etnice și folosirea limbii materne, toate celelalte obiective având la baza lor beneficiile acestora.

Minunata noastră cultură face parte din cultura maghiară, prin urmare, statul maghiar recunoaște și susține exercitarea acesteia. Mulțimea tradițiilor de cântece și dansuri populare românești sunt renumite și cunoscute nu doar în cadrul comunității ci și la nivel național, ba mai mult chiar și peste hotare. Îmbunătățirea situației de infrastructură din sistemul instituțional care se află sub administrația AȚRU, recunoașterea activității pedagogice precum și a întregului personal a primit un loc aparte în acest program. În următorii ani trebuie să punem mare accent pe tineri, iar implicarea lor în viața comunității constituie o prioritate în viitorul apropiat”, se arată într-un comunicat de presă al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria.

Membrii reuniți în cadrul Adunării Generală a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria susțin că se vor strădui să atingă toate aceste obiective de anvergură mizând pe întreaga susținere a liderilor, personalului angajat al instituțiilor românești și desigur, a celor care sunt „dornici să ajute la menținerea minunatei noastre culturi, ca limba maternă să fie utilizată în viața noastră publică, ca membrii comunității noastre să își declare cu mândrie apartenența la neam, iar toate acestea să fie transmise din generație în generație”.

Planul strategic de dezvoltare va putea fi accesat în curând și pe pagina de web https://atruroman.hu, care momentan se află în curs de dezvoltare.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole