-2.3 C
Năsăud
sâmbătă, 18 ianuarie 2025

Mii de copaci de pe traseul Via Transilvanica, în pericol să fie tăiați

Trebuie citit

Asociaţia Tăşuleasa Social, care a lansat proiectul “Via Transilvanica – drumul care uneşte“, avertizează că mii de copaci de pe traseu vor fi tăiați, iar exploatarea forestieră va face aproape imposibilă practicarea acestui drum tematic, relatează Știrile Transilvaniei.

Potrivit reprezentanților asociației, această situație riscă să se întâmple în ciuda parteneriatelor încheiete cu Romsilva și cu Ministerul Pădurilor, prin care s-a cerut ca pe traseele turistice să nu se efectueze lucrări de exploatare agresive.

„Acest copac va fi tăiat. Legal. Este cea mai bună modalitate de a jefui pădurea. Și sunt 1000 de feluri de a face acest lucru legal. Acest arbore și alți câțiva mii se află pe Via Transilvanica și vor fi tăiați. După ce se va face exploatarea, între 5 și 10 ani va fi aproape imposibilă practicarea traseului. Urmele făcute de utilajele forestiere nu se vor vindeca probabil niciodată. Nu prea contează că deja mii de oameni au luat la pas Via Transilvanica și nu contează deloc că noi toți suntem de acord că România poate deveni o destinație turistică datorită naturii pe care o are. Am făcut parteneriate cu Romsilva și cu Ministerul Pădurilor unde am cerut insistent ca pe traseele turistice să nu se efectueze lucrări de exploatare agresive și să rămână o perdea forestieră pe stânga și dreapta traseului de care să ne bucurăm cu toții. Avem acest drept!”, au scris reprezentanții Tăşuleasa Social pe pagina de Facebook a Via Transilvanica.

Potrivit asociației, Codul silvic se schimbă în fiecare an și nu reglementează decât formal aceste lucruri, care nu se respectă.

„Este un timp al promisiunilor, și ca aceste promisiuni să ajungă la urechile Dumneavoastră, se va tăia și mai mult. Este cea mai bună modalitate să se facă rost de bani negri pentru care nu se va da socoteală niciodată. Suntem neputincioși, nu ca în fața unui munte la care nu îi vedem vârful, ci ca în fața unui hău fără fund. Vom încerca până la alegerile parlamentare să obținem noi promisiuni și vă chemăm să ne ajutați în acest demers. Îi chemăm alături de noi în primul rând pe silvicultorii care se gândesc că și peste 10 ani trebuie să își câștige pâinea cu meseria pe care o fac. Chemăm, alături de noi, toate organizațiile care cunosc pădurile din județele lor, să facă memorii pentru protejarea pădurilor de pe lângă traseele turistice importante pe care le au acolo. O să încercăm să găsim adresa la care acestea vor putea fi trimise. Cel mai important aliat și din totdeauna, au fost oamenii mulți, cu drag de pădure și sănătate. Ei trebuie să înțeleagă cât mai repede cum funcționează acest sistem mârșav ce reglementează furtul legal. Îi chemăm pe toți cei care pot explica acest lucru și vom încerca să dăm mai departe informațiile care au relevanță și sens. De 16 ani încercăm, în toate felurile, să căutăm soluții pentru a proteja pădurea de un sacrificiu de multe ori inutil, pentru un pumn de bani. Este un timp al promisiunilor și poate obținem niște promisiuni concrete împreună cu Dumneavoastră. Acest copac este încă în picioare și mai poate fi salvat, pentru că viața copacilor contează!”, a transmis Asociaţia Tăşuleasa Social.

Via Transilvanica este un traseu de 1.000 de kilometri care dezvăluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin. Este un proiect al organizației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța, în județul Bistrița‑Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural etc. Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare.

Ruta “Via Transilvanica” este împărțită în șapte regiuni istoric culturale: Bucovina, Călimani, Terra Siculorum, Terra Saxonia, Valea Mureșului, Terra Daco Romana și Valea Cernei. Traseul se mai împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinți și Caraș Severin.

(FOTO: Via Transilvanica)

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole